headerphoto

Stranica je edukativnog sadržaja i za sve narudžbe
obradite se u vašoj najbližoj ljekarni.

MIRA MAR. PROMET d.o.o je generalni zastupnik za
Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru,
Makedoniju i Srbiju.

Često postavljana pitanja o Arianna nosnom aspiratoru

Na ovoj stranici željeli bismo odgovoriti na najčešća pitanja. Nadamo se
da ćete pronaći odgovore na Vaša pitanja i da će Vaše sumnje biti
otklonjene. Ukoliko imate pitanje, a odgovor na njega se ne nalazi na
ovoj stranici, posjetite Kontakt stranicu i postavite
Vaše pitanje uporabom obrasca.

 

Nije li predrastično čistiti bebin nos uporabom usisivača?

Ne, nije. Jer naprava usisava uz pomoć usisivača, ali ne i njegove snage. Naprava se sama prilagođava. Kako usisivač omogućava kontinuirano usisavanje, sekret može biti uklonjen iz svih dijelova nosa.

Nije li bolno rabiti nosni aspirator? Nije li neugodno?

Djeca obično ne vole da netko dira njihov nos, no bol u uhu i druge komplikacije mogu biti ozbiljnije. Ukoliko sekret ne bude u cijelosti uklonjen uz pomoć proizvoda nosni aspirator, razvoj ovih komplikacija puno je vjerojatniji.

Može li se nosni aspirator rabiti u slučaju dojenčadi?

Da, naravno, poglavito ukoliko beba ne može disati kroz nos ili ukoliko je nos začepljen. Kako beba ne može disati kroz usta, također ne može/može sisati ili/niti spavati.

Koliko učestalo se nosni aspirator može rabiti?

Toliko često koliko dijete šmrče ili se njegov/njezin nos mora ispuhati.

Ima li uporaba proizvoda nosni aspirator popratnih pojava?

Ne, nema. Slično ispuhavanju nosa.

Je li potrebno usisavanje uz pomoć usisivača?

Sekret može biti uklonjen iz dišnih kanala samo kontinuiranim usisavanjem, koje je također dovoljno snažno.

Neće li se dijete bojati uporabe proizvoda nosni aspirator?

To ovisi o djetetu. Neka djeca prvi put se boje, no kasnije se na to naviknu. Neki od njih pokušavaju ovaj proizvod rabiti samostalno, no bolje je da napravu rabe njihove roditelji.

Je li postupak dovoljno sterilan?

Nosni aspirator ne mora biti sterilan. Dovoljno je sterilizirati uklanjač (A) povremenim stavljanjem u kipuću vodu. Ukoliko ga rabite neprestano, dovoljno je oprati cijelu napravu u vrućoj sapunastoj vodi i zatim ju isprati.

Zahvaljujemo liječnici specijalizantici za uho, grlo i nos i fonijatrici, Dr. Julianni Gellér, na njenoj pomoći.

 

Curenje iz nosa - Važnost isisavanja ustajalog nazalnog sekreta

Curenje iz nosa kod beba i djece do navršene druge godine vrlo je često. Djeca do navršene druge godine života imaju problema s prehladom prosječno šest puta godišnje. Ova bolest očituje se upalom mukoze u nazalnom sinusu (rhinitis), koja je često virusna. Ukoliko se ispravno i pravodobno ne liječi, ustajali nazalni sekret postat će povoljno stanište za bakterije. U tom slučaju početna vodenasta sekrecija postaje gusta, gnojna, a može postati i ljuskasta, što može uzrokovati poremećaje disanja i komplikacije kao što je upala srednjeg uha, upala sinusa i bronhitis.

Dojenčad ili djeca do navršene druge godine mogu disati samo kroz nos, pa ukoliko su u tome spriječeni, može doći do ozbiljnih poremećaja disanja. To i kod starije djece uzrokuje neugodu.

Kako bi se spriječila ili izbjegla neugoda i poremećaji u disanju, ustajao nazalni sekret mora se najprije ukloniti. Starija djeca sposobna su ispuhati nos, no dojenčad i djeca do navršene druge godine nisu. Stoga je sekret potrebno ukloniti isisavanjem. Motorni aspiratori raspoloživi su isključivo u bolnicama, pa je isisavanje nekoliko puta dnevno nemoguće. Sekret mora biti isisavan toliko puta koliko bi odrasla osoba ispuhivala svoj nos. Nosni aspirator savršen je proizvod za tu svrhu. Može se rabiti i kod dojenčadi. Isisavanje ne uzrokuje povrede/oštećenja nazalne mukozne membrane. Klinički je testirano od strane međunarodnih institucija. Naprava isisava sekret ne snagom usisivača, nego uz njegovu pomoć. Naprava se sama prilagođava.

Ukoliko ne dođe do skupljanja iscjedka u cilindrastom spremniku pri uporabi nosni aspiratora, postupak se mora zaustaviti. Napuhnuta mukozna membrana također može uzrokovati začepljenje nosa, koje se, naravno, ne može ukloniti ispuhavanjem. U slučaju prehlade koja traje duže od nekoliko dana ili jedan tjedan potrebno je obratiti se liječniku kako bi se isključila mogućnost alergije, adenoidi ili druge komplikacije. Osim uporabe kapljica za nos nosni aspirator, moguća je potreba za antiflogosticima i vitaminima. Antibiotici potrebni su isključivo u slučaju da tako misli specijalist.

 

Zašto dijete kašlje ukoliko nema curenja iz nosa?

Paranazalni sinusi otvaraju se gornjem dijelu uobičajenih nazalnih kanala. Zbog anatomskih razloga sekret koji se tamo proizvodi može se slijevati unatrag lakše nego prema nosnicama na licu.

Ovaj sekret koji se slijeva u farinks uzrokuje kašalj kod djeteta. Što je dijete mlađe to je njegova/njezina Eustahijeva cijev kraća i ravnija. Stoga tekući sekret uslijed kašlja može doprijeti do srednjeg uha, što pak može dovesti do upale.

Redovita uporaba proizvoda nosni aspirator može spriječiti moguće punktiranje uha ili uzimanje antibiotika.

Dojenčad ne može disati kroz usta, bebe ne mogu sisati ukoliko u njihovom nosu postoje zapreke, pa je stoga važno njihovu nosnu šupljinu održavati čistom.


 

 

Kako koristiti aspirator

video - kako koristiti nosni aspirator


nosni aspirator - pakiranje

 


aspirator je testiran od strane priznatih internacionalnih tijela